TURK TRAKTOR
Edukacja

Temettü Nedir? Temettü Verimliliği Yüksek Hisseler Hangileri?

Zaktualizowano
Sevgili Dostlar,

Seneye başlamadan aklımdaki son yazıyı da kaleme alıp bu eğitim anlatımlarını tamamlamak istedim.

Son konumuz Temettü...

Temettü Nedir?

Temettü veya diğer adıyla kâr payı, bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârın bir miktarını nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına dağıtmasıdır. Bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına/oranına göre bir pay veya nakit verilmesi anlamına gelir.

Temettü oranları, şirketlerin yılsonu bilançolarına bağlı olarak belirlendiği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen veriler arasındadır. Bir şirketin yıllık net dönem kârı, o şirketin yatırımcılarına ödeyeceği kâr payının belirlenmesini sağlar. Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın %20’sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir.

Temettü dağıtım kararı, yönetim kurulunun teklifi üzerine yıllık bilanço raporu çıktıktan sonra şirket genel kurulunda alınır.

Temettü Hakkı Nasıl Kazanılır?

Temettünün hak edilmesi için hissenin en geç temettü ödeme tarihinden önceki işlem gününde alınmış olması gerekmektedir.

Temettü Oranına Göre Ne Kadar Temettü Alınır?

Örnek: Bir şirketin 1 ₺ (%100) temettü ödeyeceğini ve elinizde de bu şirkete ait 100 hisse senedi olduğunu düşünelim. Bu tip hesaplarda hisse senetleri nominal değerle ölçülür, bu değer borsada 1 ₺ olarak belirlenmiştir. Yani siz 1 ₺ karşılığında 1 ₺ temettü alırsınız. Buna göre hesabımız: 100 adet hisseden de 100 ₺ temettü almış olursunuz. Hissenin fiyatı da bir önceki gün 5 ₺ ise, temettü günü 1 ₺ eksilerek 4₺.den işlem görmeye başlar. Bu fiyata da teorik fiyat denir.
Bu arada temettü ödemelerinde bireysel yatırımcıların ödediği %15 oranında gelir vergisi stopajı kesildiğinden hesaplara net nakit temettü yatırılır.

Temettü Nasıl Alınır?

Temettü dağıtımında genellikle tercih edilen yalnızca nakit veya yalnızca hisse senedi olarak dağıtım yapmaktır. Fakat bazı şirketler bir kısmı nakit, kalan kısmı ise hisse senedi olarak da dağıtılabilmektedir.

Temettü Verimi Ne Demektir?

Şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını anlamamıza yarayan oran ise temettü verimi nedir sorusunun yanıtıdır. Bir hissenin temettü verimliliği, borsada temettü yatırımı yapmayı düşünenler için başlıca araştırma unsurlarından birisidir.

Temettü verimi şu formülle hesaplanır: Temettü Verimi = Temettü Oranı / Hisse Câri Fiyatı

Şirketlerin temettü verimliliği karşılaştırmalarında ise baz alınan hisse fiyatı genellikle sene başındaki fiyat ya da hesaplama yapılan tarihe kadar oluşan ortalama fiyat baz alınmaktadır.

Temettü verimi, şirkete ödemiş olduğunuz her 1 TL’nin yüzdesel oranda ne kadarının nakit olarak hesabınıza geri geldiğini gösterir. Bir hisseye 1000 TL yatırdıysanız ve temettü verimliliğiniz %10 ise o yıl için 100 TL karı cebinize koymuş olursunuz. Bunun her yıl değişik oranlarda olduğunu düşünür ve ortalamaya vurursanız yatırımınızın yıllara oranla dönüşüm oranını daha iyi anlamış olursunuz.

Elde ettiği karları, her yıl düzenli olarak ödeyen firmalara temettü yatırımcılarının gözde şirketleridir. Ancak ülkemizde temettü dağıtımı alışkanlığı çok düşük olduğundan ötürü, bu tipteki şirketler hali hazırda epey azdır.

Ancak kimiz zaman temettü dağıtma oranının düşük olduğu durumlarda hisse düzenli bedelsiz sermaye artırımı ile temettü verimi eksiğini tamamlıyorsa, uzun vadeli yatırım kapsamında değerlendirilebilir.

Sadece temettü verimi oranı yüksek görülen hisselere yönelmek de doğru değildir. Temettü yatırımcıları temel analiz konusunda da kendilerini geliştirmek zorundadır.

ÖRNEK: Grafikte yer alan Türk Traktör firmasının son 7 yılda 6 kez (2019 hariç) temettü dağıttığını görüyoruz: prnt.sc/wemoqg

Düzenli temettü verme alışkanlığı olan TTRAK, genellikle Mart-Nisan aylarında bu dağıtımları yapıyor.

Şu görüntüde 2020 yılındaki rasyolara göre Temettü Verimliliği En Yüksek İlk 25 Firmayı görebilirsiniz: prnt.sc/wemw9s

Evet sevgili dostlar, temettü kavramıyla ilgili merak edilenleri derlemeye çalıştım.

Faydalı olmasın temennisiyle...

Kaynaklar: Halk Yatırım, İş Yatırım, Borsa Kafası, Kanal Finans
Uwaga
Yukarıdaki temettü verimliliği yüksek hisse hesaplaması temel analiz uzmanı Mehmet Akif Özen'e aittir. Benim şahsen temettü açısından değerlendirip yatırım yapmak istediğim firmalar şöyle: ISYAT-FMIZP-AYGAZ-SISE-AKGRT-TTRAK-OTKAR-ECZYT

Temettü Geçmişleri:
ISYAT Temettü Geçmişi: prnt.sc/weni71
FMIZP Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenilf
AYGAZ Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenjco
SISE Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenjpx (Şirketlerin birleşmesinden ötürü temettü verimi yükselecektir.)
AKGRT Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenkvm
TTRAK Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenhef
OTKAR Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenlcc
ECZYT Temettü Geçmişi: prnt.sc/wenls1
Zlecenie aktywne
Türk Traktör'ün formasyonuna da bir bakalım: Mevcut kanalını bir üste yükseltmeye hevesli duruyor. Bunun için önümüzdeki hafta 190'lı seviyelerin üstüne çıkmasını bekleyelim: snapshot
Uwaga
İş Yatırım 2021 Temettü Tahmini: prnt.sc/wepdeb

Ak Yatırım 2021 Temettü Tahmini: prnt.sc/wepdps
Uwaga
Bu da bir başka çalışma: Düzenli Temettü Veren Hisseler

prnt.sc/wfei2d
Zlecenie aktywne
DENİZ YATIRIMIN 2020 TEMETTÜ TAHMİNLERİ
gyazo.com/40f86fa6fcf8e7c23fe308e240a697ae
Fundamental AnalysistemettuTTRAK

X'ten takip etmek üzere: twitter.com/BrankoPetruci

Finans Piyasalarında Rotanızı Çizmenin Yol Haritası Kaynakları: x.com/BrankoPetruci/status/1748293185699205255
Również na:

Wyłączenie odpowiedzialności